Pogoni čekaju prve isporuke graška

Bez autora
Jun 02 2010

Pogoni Prehrambene industrije "Sava Semberija" iz Bijeljine spremni su za pokretanje prve proizvodne linije za preradu graška, čim se obavi berba koja kasni zbog nepovoljnih vremenskih prilika. U prvu fazu proizvodnje će biti uključeno oko 100 radnika, a kada dođe vrijeme za preradu paprike i paradajza biće angažovano još nekoliko stotina radnika. Oprema u proizvodnoj hali je spremna, hladna i topla proba postrojenja je završena, još samo da pristigne grašak za preradu i proizvodnja može da počne. Očekuje se da bi berba graška mogla da bude završena početkom sljedeće sedmice. Poslije graška počinje prerada višnje, a onda i krastavca. Uporedo sa proizvodnjom, dodaje, biće nastavljena i revitalizacija postrojenja. Većoj proizvodnji i zaposlenju u "Savi" doprinijeće i pokretanje drugog broda proizvodne hale u kojem se kompletiraju postrojenja, gdje će se prerađivati različite vrste biljnih kultura.

Pogoni čekaju prve isporuke graškaPogoni Prehrambene industrije "Sava Semberija" iz Bijeljine spremni su za pokretanje prve proizvodne linije za preradu graška, čim se obavi berba koja kasni zbog nepovoljnih vremenskih prilika, rekao je "Glasu Srpske" tehnički direktor u "Savi" Dragomir Ljubojević.

Dodaje da će u prvu fazu proizvodnje biti uključeno oko 100 radnika, a kada dođe vrijeme za preradu paprike i paradajza biće angažovano još nekoliko stotina radnika.

- Oprema u proizvodnoj hali je spremna, hladna i topla proba postrojenja je završena, još samo da pristigne grašak za preradu i proizvodnja može da počne. Očekujemo da bi berba graška mogla da bude završena početkom sljedeće sedmice - rekao je Ljubojević.

Poslije graška, kaže Ljubojević, počinje prerada višnje, a onda i krastavca. Uporedo sa proizvodnjom, dodaje, biće nastavljena i revitalizacija postrojenja.

- Većoj proizvodnji i zaposlenju u "Savi" doprinijeće i pokretanje drugog broda proizvodne hale u kojem se kompletiraju postrojenja, gdje će se prerađivati različite vrste biljnih kultura - kazao je Ljubojević.

"Sava Semberija" u novu proizvodnju kreće sa sloganom "Sava misli na Vas - mislite i Vi na Savu".

- Uradićemo sve da se "Sava" vrati na tržište na način koji joj i dolikuje, a to je da bude najbolja u regionu u preradi povrća i voća, kao i u proizvodnji džemova i marmelada, po kojima je nekada bila prepoznatljiva - rekli su preduzeću.

U revitalizaciju nekadašnjeg giganta u prehrambenoj proizvodnji do sada je uloženo pet miliona maraka.

Bijeljinsko preduzeće kupio je krajem prošle godine Milorad Krstić za dva miliona maraka, čime je preuzeo i obaveze preduzeća od 1,1 milion maraka prema radnicima i 75.000 maraka prema dobavljačima.

Plasman proizvoda


Rukovodstvo "Save" najavilo je da ugovorena proizvodnja za ovu godinu iznosi 4.500 tona, od čega je 2.000 tona ugovoreno za tržište Srbije.

- Proizvodi će se prvo plasirati na domaćem tržištu, a izvoz na inostrano tržište planiran je od iduće godine - kažu u "Savi".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik